26 Mei, 2013

HANYA MELAYU TOLONG MELAYUpandangan kaum melayu
Sejak kemerdekaan Tanah melayu sehingga tertubuhnya Malaysia, dan kini menghampiri wawasan 2020. Kaum melayu telah menghadapi pelbagai dugaan. Biarpun majority rakyat Malaysia ini ialah kaum melayu, tetapi dari segi kekuatan banyak perkara melayu masih terkebelakang.  Dari segi politik, walaupun melayu menjadi dominan dalam kerajaan Malaysia tetapi melayu tidak kuat kerana melayu tidak bersatu. Sebelum PRU13, melayu banyak beralah kepada kaum cina kerana mahu menagih undi dari kaum tersebut (akhirnya dikhianati). Dalam ekonomi, nak mendapatkan penguasaan ekonomi sebanyak 30% pun tidak tercapai sampai sekarang (antara sebab ialah monopoli dan kekangan dari kaum yang monopoli perniagaan di Malaysia). Dari segi pelajaran, ada kemajuan tetapi masih dibelakang. Dari segi memperkasakan bahasa melayu pun melayu tidak berjaya. Begitu banyak kekurangan melayu, siapa agaknya yang mahu menolong melayu?

Dari segi politik, adakah melayu boleh mengharap parti kaum cina terutama DAP mendukung aspirasi melayu?. Antara aspirasi melayu dalam menjaga kuasa ialah raja-raja melayu. Lihat sahaja pemimpin DAP yang memboikot proses angkat sumpah di Perak. Lihat bagaimana cemuhan yang dibuat oleh DAP kepada calon MCA yang menerima jawatan exco di Johor. DAP mencemuh bahawa MCA tunduk kepada sultan. Sudah terang lagi bersuluh, DAP tidak akan tunduk kepada sultan. Karpal Singh pernah berkata Malaysia tidak mengamalkan system feudal (system raja). Dari ucapan-ucapan yang mereka buat dalam kempen pilihanraya, DAP tidak menjunjung falsafah kedua dalam perlembagaan “KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA”. Dan siapa yang menyokong DAP walaupun teruk macam ini. Mujur ada UMNO yang mempertahankan kedaulatan Raja-raja melayu. Siapa yang mendukung UMNO? Siapa yang menyokong UMNO? Siapa lagi kalau bukan melayu. Hanya melayu yang akan tolong melayu dalam politik.Wasiat Melayu yang harus dipertahankan
Dalam ekonomi, siapa yang boleh sangkal kenyataan bahawa kaum cina mendominasi ekonomi Malaysia dan dalam beberapa sector menjadi monopoli. Dalam sector pemborongan, siapa yang memainkan dua skim harga? Kalau melayu datang beli bagi dengan harga lebih mahal, kalau kaum cina beli jual dengan lebih murah. Kalau melayu mahu menggunakan system “consignment” (letak dulu, kalau terjual baru dibayar) tidak dibenarkan, kalau peniaga cina dibenarkan. Melayu tidak dapat pembelian secara hutang (bayar selepas 3 bulan), tetapi cina diberi. Tetapi kalau melayu jadi pemborong, pemilik kedai tidak mendapat masalah seperti ini. Contoh KR1M (kedai rakyat 1 malaysia) dan pemborongnya  Maidin, kedai Coop1malaysia, ataupun pemborong melayu lainnya. Melayu tidak akan di susahkan dalam berurusan.Ini kekakangan dari pemborong cina kepada melayu. Macam mana melayu nak bersaing dengan kaum cina?, kalau diperbesarkan hal ini persatuan cina akan melalak menyatakan melayu tidak pandai berniaga. Itu belum lagi melihat bagaimana system “double standard” yang dibuat oleh majikan cina kepada kaum melayu. Dari segi gaji, jawatan, skop kerja dan peluang naik pangkat semuanya double standard dan lebih menyusahkan orang melayu. Kalau majikan melayu, peluang melayu naik pangkat adalah luas. Skim gaji, skop kerja dan sebagainya semuanya terbuka luas tanpa double standard. Lihatlah dalam ekonomi juga, yang tolong melayu hanyalah melayu. Seburuk-buruk melayu yang berniaga ini (kata orang yg selalu perlekehkan melayu), inilah orangnya yang menolong melayu. Nak harapkan kaum lain? Jangan haraplah. Raja gula pun x tolong melayu masa kenaikan harga gula dipasaran.

Dari segi pelajaran, memang diakui bahawa anak cina lebih pandai dari melayu. Bila kerajaan Malaysia mengambil langkah untuk membuat sekolah wawasan dengan tujuan pepaduan antara kaum dan juga untuk menyebarkan cara belajar anak kaum cina kepada kaum melayu, supaya kejayaan itu dinikmati bersama. Itupun ditentang oleh NGO pendidikan kaum cina dengan pelbagai alasan. Nak berkongsi tempat belajar pun mereka tidak mahu. Bertitik tolak dari situ timbulah berbagai-bagai cara untuk memperkasakan sekolah kebangsaan (yang ramai kaum melayu belajar). Demi kejayaan kaum melayu. Ini juga inisiatif orang melayu untuk orang melayu. Kaum lain?? Ada nak  tolong melayu? macam tidak ada.

Memperkasakan bahasa kebangsaan. Bahasa kebangsaan adalah bahasa melayu. Semua rakyat Malaysia wajib tahu bertutur dalam bahasa melayu. Tetapi kenapa sehingga sekarang masih ramai kaum cina masih mempunyai masalah dalam bertutur dalam bahasa melayu? Masalah bahasa melayu dalam pembelajaran disekolah dijadikan alasan oleh NGO kaum cina untuk membuka lebih banyak SJK (C). rata-rata mereka sudah pun menjangkau generasi ke-3 dan ke-4 sebagai rakyat Malaysia. Masih mempunyai masalah bahasa?? Disini kita dapat lihat yang memperkasakan bahasa melayu adalah melayu sahaja. Kaum lain kalau boleh tidak mahu menggunakan bahasa melayu. Yang sudah terpelajar lebih gemar menggunakan bahasa inggeris (mudah pula belajar bahasa inggeris). Mengapa mereka tidak mahu belajar bahasa Malaysia seperti mana mereka belajar bahasa inggeris. Kalau mereka buat begitu sudah pastinya mereka juga boleh dapat menguasai bahasa Malaysia seperti mana mereka kuasai bahasa inggeris. Tanpa melayu tiada lagi kaum yang mahu memperkasakan bahasa Malaysia.

Penulis bukan mahu menghasut kaum melayu membenci kaum lain di Malaysia. Semua hujah diatas, penulis berikan adalah kerana untuk menunjukkan tanpa perjuangan kaum melayu untuk kaum melayu, apa sahaja milik melayu akan hilang. Kuasa, ekonomi, pelajaran, bahasa, dan banyak lagi akan hilang. Melayu kena sedar, jika melayu tidak berjuang dan mempertahankan hak-hak melayu itu ia akan hilang. Jangan sangka kita majority di Malaysia semua itu akan terjaga. PRU13 telah memberi gambaran yang melayu juga akan hilang kuasa walaupun kita majority. Ayuh melayu berjuanglah untuk tolong melayu. Suburkan slogan-slogan melayu tolong melayu, buy malay first, perpaduan melayu dan sebagainya. Kita tolong melayu bukan untuk boikot perniagaan kaum lain, tetapi untuk meningkatkan ekonomi melayu. Kita bersatu dalam politik bukan untuk menidakkan hak kaum lain, tetapi untk menjaga hak melayu. Sesungguhnya di Malaysia ini, HANYA MELAYU YANG TOLONG MELAYU. Masyarakat melayu.. ingatlah.. kekentalan, survival, dan kejayaan kaum melayu ternyata terletak ditangan kaum melayu. Perjuangan belum selesai...

2 ulasan:

pak tua berkata...

SAUDARA, HANYA MELAYU UMNO SAJA YANG BOLEH DIKATAKAN MELAYU TULEN. MELAYU PENYOKONG PAS DAN PKR ADA LAH MELAYU KETURUNAN SAHAJA. MELAYU INI JADI MELAYU KERANA IBU BAPA MEREKA ASAL NYA ORANG MELAYU. MEREKA TIADA SENSITIVE DALAM HAL KEPENTINGAN MELAYU. LIHATLAH AGENDA PARTI MEREKA, SEBAB ITU MEREKA BOLEH BERSEKONGKOL DENGAN DAP, SATU PARTI YANG TERANG TERANG UNTUK MENGHALAU MELAYU KEHUTAN.
JIKA MEREKA SEDAR MEREKA ORANG MELAYU, TAK MUNGKIN MEREKA SANGGUP BERGABUNG DENGAN MUSUH DATUK NENEK MEREKA. SEJARAH MUNGKIN BERULANG, MELAYU HANCUR KERANA DIKHIANATI OLEH ORANG MELAYU SENDIRI.
KITA MESTI PRAKTIKKAN "BELI BARANG MELAYU","BUY CHINESE LAST", "ASAL BUKAN CINA"

anak panji semerang berkata...

setuju.. inilah masanya kita menolong melayu

Arkib

Label

'Masalah Sikap' vs 'Cemburu' #justiceforMH17 16 September 2008 1Malaysia 1MDB 22 tahun tanpa konflik kaum 3 billion 31 Ogos 2009 5 Ogos 1957 Abdullah ABIM Acaro Solingan Adik Siti Amynur Ain AIDC Air percuma AirAsia Akta hasutan Akta Hasutan 1948 Akta Pendidikan 1996 Aktivis Al-Fatihah Allahyarham Tun Abdul Razak Altantuya Altel Aman Malaysia Ambiga Anak Bangsa Malaysia? Anak Wayang Pas analisa PRU13 ancaman islam di Malaysia. Anjing Gila Anwar Anwar Ibrahim Azan Azizan Azmin Ali babi Badak Pekak Badut Bahasa Kebangsaan Bahasa Malaysia Bahasa Melayu Bajet Pahang 2009 BALACI Bangsa Malaysia Banjir Banjir di Kuantan Banjir di Lipis Bantuan Barisan Nasional Batal Usul Sekat Jualan Arak Behind The Veil Belasungkawa BERSATU Bersih biadap Biadap Hina Nabi Blogger BN BN Perak BOC Boikot barangan israel Boikot produk Yahudi-Amerika Boikot Secara Terancang Bomoh Boneka BR1M Brader Anwar Bin Ibrahim bubar UMNO Bumi Daku cadbury calon boleh menang Carlsberg halal Cawangan UMNO CDM25 Celaka Ceroboh Tanah Milik TNB chedet Chin Peng Chui Jui Meng Cina Cina Boikot Melayu COMANGO Criminalise War Exhibition and Conference 2009 Cuit: Dilema Melayu Moden DAP Datuk Ibrahim Ali Datuk Mukhriz Datuk Mukhriz Mahathir DEB deklarasi rakyat Demi Negara Demonstrasi DERHAKA diesel Din Turtle DNA babi Dokumen Langkah kajang Dong Zong Double Standard Prosedure Dr Abdul Rani Kamarudin Dr Chandra Muzaffar Dr Khir Dr Novandri Dr Ridhuan Tee Abdullah Dr Sidek Baba Dr Yusri Mohamad Dr Zambry Kadir Dr Zuhdi Dr. M DS Anwar DS Anwar Ibrahim DS Najib DUN DUN Perak Durian Runtuh Dyana Sofya DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Muhibuddin Shah DYMM Sultan Azlan Shah Dyna Sofya DYTM Raja Dr Nazrin Shah Ekonomi Ekonomi Bumiputera ekonomi melayu Elizabeth Wong Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) 1988 Selangor Erniceda Etnic Cleansing Eurocopter Evolusi Politik Melayu Fatimah Zuhri's Blog Fatwa Anti Tomboy FELDA FGV fitnah Fitnah Undi Pos Flip-flop Forum Peluk Islam Foto gabungan UMNO dan PAS. gaza Gerakan Razak Gobalakrishnan Hak Istimewa Melayu/Bumiputera Hak Membeli Hak Mengundi Hansard Parlimen Harakah haram harga minyak naik Hari Kemerdekaan hina Hina Fatwa Hina Islam Hina Raja Melayu Hindraf Hipokrit Hishammuddin Tun Hussein Hishamuddin Hj Hadi Awang Hj Naser Disa Hormati murtad hudud Hudud dan Qisas Husam Musa i want to tocuh a dog i want to touch a dog Ideotique IFC india Institusi Raja Islam Islam Agama Persekutuan Islam Agama Rasmi Persekutuan Ismail Mina Ahmad israel Isu CAR Isu Kalimah Allah Isu Ketidakseimbangan Kaum isu lahad datu Isu Menteri Besar Isu Moral Isu Roboh Kuil Isu Scorpene Isu Tanah Kolej Taiping Isu Tanah Perak Jabatan Pendaftaran Negara JAIS JAKIM Jambatan Bengkok Jeff Ooi Jenayah Jom Bantu Jumlah pengundi muda Jurugambar Utusan KAFA Kaki Pembelit kalimah Allah Kamarudin Jaafar KAR1SMA Karpal Singh Kaum Cina Kaum Melayu Kebaikan Kebal Kebebasan Bersuara Kedah Kedai Rakyat 1 Malaysia keistimewaan Melayu Kekejaman Israel ke atas umat Islam kelvin yip Kempen Satu Sekolah Untuk Semua kerajaan islam Keranda 152 Kes Datuk Nasaruddin Hashim (UMNO ke PKR) Kes Liwat Kesetiaan Kepada Raja dan Negara Ketuanan DAP Ketuanan Melayu Ketuanan Pakatan Rakyat Ketum Khalid Ibrahim Kiasu KijangMas Kiki KKM Kongres Ekonomi Islam Ketiga Kontrak Sosial kronisma kuala kangsar Kuala Lumpur Foundation To Criminalise War Kuota Pemilikan 30 % Kuota Pemilikan Rumah 50 % Ladang Babi Lateefa Koya LBGT Lee Kuan Yew lembah klang Lembah Pantai Leong Ngah Ngah LGBT Liberalisasi? Lidah 'tidak rasmi' Pakatan Rakyat = Malaysiakini Lim Guan Eng Lim Kit Siang Lina Joy Logo Halal logo halal JAKIM Lompat Parti Low Siew Moi lowyat M Manoharan M-UPRo Mah Siew Keong Mahkamah Syariah Majlis Amanah Rakyat (MARA) Majlis Fatwa Kebangsaan Majlis Muafakat Melayu Majlis Peguam Malay Mail Cyberspot Malaysia malaysia bukan negara sekular Malaysian Airline System Malaysian Malaysia Mangkat Mangkuk Ayun Azmi Shahrom Manifesto bukan janji Marah-Marah Sayang MAS Masjid Besi Putrajaya MB Kedah MB selangor MCA media sosial melayu Melayu Pulau Pinang Melayu Singapura Membina Negara mencari simcard Altel Menteri besar Selangor merdeka riview Meroyan MH17 MH370 MO1 Monopoli Ekonomi Muhammad Firdaus Dullah Muhyiddin Murtad Muslim UPRo Mustafa Ali Musuh islam Musuh Melayu Musuh Negara Muzakarah Cendekiawan Islam 2009 MyKad Najib Najib Tun Razak Nasrudin Hassan negara islam negara sekular Negarawan Ulung Nga kor ming Ngeh Koo Ham Nik Aziz Nilai Nizar Nizar Boneka DAP Nurul Izzah Obama octoberfest octoberfest2014 OKU OKU dikurung OKU terbiar Omar Ong One utama Open Letter by Matthias Chang PAC Pahang Darul Makmur Pakatan Pakatan Haram Pakatan Rakyat Pakatan Rakyat Perak Pakatan Rakyat. pertusan undi cina Palestin Paneh Miang PAP Parlimen Parti baru Tun M Parti tunggal PAS Pas selangor Pas Terengganu PAS youth Pasca PRU-13 PAU Ke-59 Peguam Negara Pelacuran Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2006-2010 PEMBELA Pembohong Pembubaran parlimen Pemuda UMNO Pemuda UMNO Bahagaian Segambut Pemuda UMNO Pahang Penamaan Calon Pencemaran Pencerobohan Tanah Kerajaan Peneroka Pengganas Komunis Pengkhianat pengkhianat negara Pengundi Atas Pagar Penyata Razak 1956 Perak Perbandingan Perdana Menteri Malaysia Ke-6 perkara 11 Perkara 11 Perlembagaan Perkara 12 perkara 121 Perkara 152 Perkara 153 perkara 3 Perkara 3 Perlembagaan PERKASA perkauman Perkhidmatan Awam Pulau Pinang perkongsian kuasa. Perlembagaan Perlembagaan Persekutuan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu Perpaduan Perpaduan Melayu/Islam Persekutuan Tanah Melayu pesawat MAS terhempas pesta arak pesta arak terbuka Petisyen petrol Petronas Pilihanraya Masjid PKM PKNS PKPIM PKR Polarisasi Kaum Politik Perak Portal Kempen SSS PPSMI PR PRK Bagan Pinang PRK Bukit Gantang PRK Galas PRK Kuala Terengganu PRK Teluk Intan PRN pro-pembangkang produk cina produk melayu Prof Dr Aziz Bari Prof Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim Prof. P Ramasamy propaganda PRU 14 PRU12 PRU13 Puasa Ramadhan Pulau Pinang Puppet Master Putera Sultan Selangor Putrajaya Qarinah Qazaf Rabindranath Tagore racist Raja Nong Chick Raja-Raja Melayu Rakyat Malaysia? Rasuah Razak Baginda RBA Reaksi pemimpin politik Reflections: Melayu Lama Ronnie Liu Rukun Negara Rusia Rusia Border Rusuhan Saham FGV Saiful Bukhari Azlan Sakmongkol AK47 Salah Guna Kuasa SAR Sastera Satira Satu Malaysia Sekolah Agama Sekolah Kebangsaan Sekolah Satu Aliran Sekolah Vernakular Seks sekular Selangor Sepitman Begins sesat Shafie Apdal shah alam Sidek Baba Sistem Pendidikan Kebangsaan skandal kewangan Skuad Banjir Pemuda sokongan masyarakat kepada MAS Solat Hajat SPR SRJK Persendirian steering lock SUARAM subsidi Sultan Perak Sultan Selangor Sumpah Laknat Sun Tzu'z Art of War sungai besar surah al kafirun Syed Azmi Alhabshi syiah Tan Sri Isa Samad Tan Sri Khalid Ibrahim Tan Sri Muhyiddin Tanah Kebun Peneroka Techno Crap Teluk Intan tembak Tender Tanah tender terbuka Tengku Adnan Teresa Kok terhempas The Economist The Unspinners The War Crimes Commission and Tribunal 2009 Titah DYMM Sultan Selangor Titah DYTM Raja Muda Perak di Majlis Perasmian Penutupan Kongres Ekonomi Islam Ketiga Toyota Camry 2.4 Perak Truth for Teoh Beng Hock Tsunami Cina Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah Tulisan Jawi Tun Dr. Mahathir Mohamad Tun M tuntutan Ukraine UMNO UMNO Seremban Uncle sim Undang-undang antilompat parti wakil rakyat Undang-Undang Tubuh Negeri Perak Undi cina undi hantu Usahawan Bumiputera Pahang Ustaz Kazim Elias Utusan Malaysia V. Sivakumar video WADAH wall street journal Wan Azizah Wasiat Raja-Raja Melayu Wong Siew Teng aka Agnes Wong Yayasan Anti Peperangan Kuala Lumpur Yusuf Qardhawi Zahid Hamidi Zahrain Zaini Hassan Zulkifli Noordin