22 Disember, 2008

Usaha Pinda Fakta Sejarah Untuk Iktiraf Parti Komunis Malaya (PKM) Sebagai Pejuang Kemerdekaan

-
Pengkhianat! Itulah perkataan yang sangat sesuai buat individu dan kelompok yang kini giat memperjuangkan pengiktirafan Parti Komunis Malaya (PKM) yang diharamkan pada 23 Julai 1948 yang mana kini cuba diberikan penghormatan serta pengiktirafan sebagai Pejuang Kemerdekaan. Cubaan menyeleweng fakta sejarah negara oleh sesetengah individu dan organisasi yang sudah termaktub kemas dilihat sangat jelas sebagai salah satu cara untuk memberikan satu konotasi yang lebih lunak kepada sejarah perjuangan PKM yang selama ini dilihat oleh majoriti orang Melayu sebagai pengganas yang telah membunuh ribuan orang Melayu sebelum dan selepas kemerdekaan Tanah Melayu.

Sejarah keganasan dan pembunuhan yang dilakukan oleh pengganas komunis terhadap majoriti orang Melayu bukanlah cerita dongeng. (Terdapat juga cerita sejarah tentang keganasan pengganas komunis terhadap kaum lain namun adalah lebih baik kaum lain yang menempuh segala kepayahan akibat keganasan komunis ini menceritakannya dari perspektif mereka sendiri). Seluruh orang Melayu sangat berbekas dan berdendam dengan komunis. Kebencian orang Melayu terhadap pengganas komunis berpunca dari pembunuhan dan kekejaman terhadap orang Melau yang dilakukan oleh pengganas komunis sebelum dan selepas kemerdekaan Tanah Melayu.

Penulis tidak mahu menulis tentang penentangan PKM terhadap Jepun. Motif penentangan PKM terhadap Jepun hanyalah sebagai alasan untuk mendapatkan bekalan senjata bagi mempertahankan diri akibat permusuhan tradisi dalam beberapaa siri peperangan yang tercetus antara China dan Jepun. Penulis hanya mahu member fokus berkenaan keganasan pengganas komunis terhadap orang Melayu sebelum dan selepas kemerdekaan Tanah Melayu. Seluruh warga Tanah Melayu sudah sedia maklum bahawa pengganas komunis bukan hanya mengangkat senjata membunuh warga Tanah Melayu sebelum kemerdekaan tetapi masih menentang kewujudan negara tercinta selepas kemerdekaan. Dan hasil penentangan tersebut ialah kehilangan ribuan nyawa pahlawan Melayu sehingga tahun 1960. Apa jadi pada isteri serta ibu yang kehilangan suami? Apa jadi pada anak tanpa bapa akibat penentangan pengganas komunis ini? Bagaimana kehidupan anak tanpa ibu bapa yang bergelut dengan kehidupan yang begitu perit ketika itu? Salah siapa? Tepuk dada tanya akal!

Adakah kita bersikap ambil tahu tentang sejarah para pejuang Melayu yang dibunuh kejam oleh pengganas komunis ketika peristiwa serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong, Johor? Anehnya, mengapa kerajaan tidak lagi menayangkan filem yang mengisahkan kekejaman pengganas komunis ini? Mengapa semangat juang para pahlawan Melayu ini tidak dipertontonkan kepada generasi muda kita yang kurang celik sejarah? Masih ingatkah kita dengan kekejaman pengganas komunis seperti dalam filem Bukit Kepong? Masih ingatkah bagaimana bersemangatnya pahlawan kita berjuang hingga ke titisan darah terakhir? Bagaimana dengan sejarah Peristiwa Berdarah di Sungai Semur pada 25 Mac 1950? Adakah kita ambil tahu kisah perjuangan suci para pahlawan Melayu dalam Rejimen Askar Melayu DiRaja yang terdiri daripada orang Melayu dan ada antaranya gugur ketika menentang pengganas komunis? Masih tinggi lagikah penghormatan kita terhadap pengorbanan para pahlawan tanah air yang rata-ratanya orang Melayu? Atau pun watak hero dalam kepala kita semua sudah ditukar ganti dengan watak komunis seperti Chin Peng yang kini menjadi idola kita? Tiada lagi perkataan pengganas…tetapi dipuja menjadi idola…hero! Pejuang Kemerdekaan!

Tahukah kita dengan sejarah Rundingan Damai Baling pada 28 dan 29 Disember 1955? Pengganas komunis masih lagi berdegil untuk meneruskan penentangan berdarah walau pun Tanah Melayu ditadbir oleh Kerajaan Perikatan setelah memenangi Pilihan Raya di Tanah Melayu pada Julai 1955. Jadi siapa Chin Peng di mata aktivis yang kini hangat diperjuangkan oleh segelintir individu buta sejarah yang mana mahu mengiktirafnya sebagai Pejuang Kemerdekaan? Mereka memetik beberapa perenggan ayat dari beberapa buku catatan memoir beberapa pengganas komunis untuk memesongkan fakta sejarah yang termaktub. Melihat dan memetik kata-kata individu yang berjuang dalam PKM itu sendiri sebagai kononnya bukti tulen. Secara logiknya sudah tentu segala yang diperkatakan oleh para pendokong setia ideologi komunis seperti Chin Peng dan lain-lain lebih cenderung memberikan sesuatu untuk menonjolkan kononnya ada kebaikan dalam perjuangan mereka. Dan lebih malang lagi ada juga yang bersimpati dengan ideologi pengganas komunis ini!

Adakah Chin Peng rakyat Tanah Melayu yang perlu diambil berat sehinggakan begitu disanjung tinggi oleh segelintir rakyat negara ini? Bagi penulis, Chin Peng hanyalah seorang warga pendatang berbangsa Cina yang berideologikan komunis yang mana tidak pun diiktiraf kerakyatannya sebelum kemerdekaan mahu pun setelah Tanah Melayu mencapai kemerdekaan dengan pembentukan Persekutuan Tanah Melayu. Menyebut perkataan Tanah Melayu ini mungkin akan ada yang mengatakan penulis perkauman. Seperti kata-kata Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa sebelum adanya Malaya dan Malaysia, semenanjung ini dikenali sebagai Tanah Melayu. Hanya berkata ini akan sebabkan kita dituduh bersikap perkauman. Perlu diingat bahawa semua tetamu asing yang mencari rezeki di Tanah Melayu sebelum kemerdekaan bukanlah rakyat Tanah Melayu. Rakyat Tanah Melayu pada ketika itu hanyalah terdiri daripada orang Melayu dan Orang Asli yang berajakan Raja-Raja Melayu. Tetamu asing pada ketika itu tidak dianggap sebagai rakyat oleh Raja-raja Melayu. Dan orang Melayu langsung tidak terfikir pun pada masa itu tetamu asing yang menetap di negara ini akan menuntut kewarganegaraan (Tun Dr. Mahathir Mohamad, Kontrak Sosial Malaysia, 12 Julai 2008). Sudah tentulah sebagai bukan warganegara Tanah Melayu mahu pun Persekutuan Tanah Melayu (selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan) Chin Peng yang telah mengganas dan membunuh warga Tanah Melayu dan Persekutuan Tanah Melayu tidak perlu diberikan tempat dari segala sudut di Malaysia.

Terdapat juga cadangan agar orang Melayu menuntut pampasan akibat keganasan PKM, Jepun, British dan lain-lainnya (Sila baca semua artikel berkaitan pengganas komunis di blog Dari Kacamata Melayu untuk kefahaman lanjut). Penulis percaya, setiap kampung Melayu di seluruh Tanah Melayu (merdeka menjadi Persekutuan Tanah Melayu dan kini Malaysia setelah Sabah dan Sarawak turut serta) menyimpan beribu-ribu cerita keganasan dan pembunuhan yang dilakukan oleh pengganas komunis terhadap orang Melayu. Cuma cerita ini disampaikan secara lisan dari satu generasi ke generasi yang berikutnya tanpa direkodkan nilai sejarahnya. Ada kalangan pengendali blog yang cukup berbekas hatinya dengan kekejaman komunis kerana pengalaman pahit ahli keluarga mereka dibunuh oleh pengganas komunis sama ada yang berkhidmat dengan pasukan keselamatan mahu pun orang awam. Baca luahan rasa blog Barking Magpie berkenaan keganasan dan pembunuhan yang dilakukan oleh pengganas komunis.

Cerita keganasan dan pembunuhan yang dilakukan oleh komunis mungkin akan lenyap tanpa direkodkan sekiranya pihak yang berkenaan tidak menjalankan usaha untuk merekodkan nilai sejarah daripada setiap individu yang terlibat secara langsung atau secara tidak langsung dengan pengalaman kekejaman pengganas komunis ini. Usaha yang sangat penting ini adalah bertujuan untuk menangkis dakyah jahat segelintir individu yang buta sejarah atau sengaja buat-buat buta sejarah. Usaha blog Jebat Must Die dan blog Dari Kacamata Melayu dalam menangkis pemesongan fakta oleh pelbagai individu adalah suatu usaha yang sangat murni dan penulis amat menghormati usaha Jebat Must Die dan Dari Kacamata Melayu dalam mempertahankan fakta sejarah. Namun, persoalannya dimanakah para intelektual negara dalam bidang sejarah untuk menangkis segala usaha jahat individu yang cuba meminda fakta sejarah yang telah termaktub? Dan mana pula perginya ahli politik yang cintakan tanah air bersuara membela sejarah Malaysia? Adakah pemimpin kita terutamanya pemimpin Melayu sudah terlena dengan permainan politik merugikan bangsa?

Ada suara-suara sumbang rakyat Malaysia (entahlah, penulis meragui kerakyatannya) yang secara lantang memperjuangkan kononnya Chin Peng perlu dikurniakan anugerah tertinggi negara dengan dianugerahkan gelaran Tun!? Sumbangan pembangunan yang bagaimana yang Chin Peng telah sumbangkan kepada Tanah Melayu pada ketika itu? Sumbangan berupa darah dan nyawa orang Melayu yang dibunuh dan digantung oleh para pengganas komunis? Ada juga suara sumbang yang langsung tidak dialu-alukan menuntut agar didirikan monumen atau tugu sebagai menghargai ‘jasa’ komunis ini. Sehinggakan pemberi komen ini menyatakan sanggup mengeluarkan sejumlah wang untuk tujuan pembinaan monumen tersebut. Rujuk artikel Malaysia Today berserta komen-komen pembacanya. Sehingga ke hari ini, penulis percaya dendam yang berbuku atas ‘jasa’ komunis itu masih membara dalam diri majoriti orang Melayu.

Usaha meminda fakta sejarah dengan mendewakan pengganas komunis adalah tidak diketahui motifnya. Hanya mereka yang terlibat sahaja yang tahu apakah motif sebenar mereka cuba menyelewengkan fakta sejarah negara tercinta, Malaysia. Apakah motif sebenar mereka ini pada hemat para pembaca semua? Tepuk dada tanya jati diri!
+

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Saudara,
Lagi dimaklumkan bahawa kita sedang usaha jadikan blog ini (gerbang temu maya) http://gerbangtemumaya.blogspot.com sebagai hub kepada blog-blog pahang. Sokongan dan kerjasama semua sangat diperlukan bagi merelisasikannya.;
1. Mohon blog ini di-link-kan kepada blog saudara.
2. Mohon blog ini dijadikan gerbang untuk capaian kepada blog-blog pahang lainnya
3. Mohon dihebahkan kepada bloger-bloger pahang lainnya dan maklumkan kepada kita agar blog mereka yang masih belum dalam senarai dapat masukkan (link-kan) daripada blog ini
4. Tanpa prejudis, kita akan menyenaraikan dan me-link-kan sebanyak mungkin, bagaimanapun saringan akan tetap dibuat berdasar kepada aktif dan kualiti blog berkenaan.
5. Mohon mendapat cadangan dari semua mengenai bagaimana blog ini akan kelihatan lebih disenangi.
Terima kasih,
Moderator Blog.

Dal berkata...

4 langkah berkesan membengkok minda dan menulis semula sejarah:-

Tentukan pembohongan itu besar,
Tentukan ia selapis,
Ulang dan ulang dan ulang,
Akhirnya mereka akan percaya.

Kembara Politik berkata...

Gerbang Tempur Maya;
Ok. TQ.

Dal;
Itulah masalahnya, mereka2 yang ingin benar mengubah sejarah sangat rajin mengulang-ulang apa yang tak benar sehinggakan ramai yang terjebak. Jika pihak yang berkenaan tak ambil peduli, takut makin teruk. Mana dia ahli sejarah kita?

Arkib

Label

'Masalah Sikap' vs 'Cemburu' #justiceforMH17 16 September 2008 1Malaysia 1MDB 22 tahun tanpa konflik kaum 3 billion 31 Ogos 2009 5 Ogos 1957 Abdullah ABIM Acaro Solingan Adik Siti Amynur Ain AIDC Air percuma AirAsia Akta hasutan Akta Hasutan 1948 Akta Pendidikan 1996 Aktivis Al-Fatihah Allahyarham Tun Abdul Razak Altantuya Altel Aman Malaysia Ambiga Anak Bangsa Malaysia? Anak Wayang Pas analisa PRU13 ancaman islam di Malaysia. Anjing Gila Anwar Anwar Ibrahim Azan Azizan Azmin Ali babi Badak Pekak Badut Bahasa Kebangsaan Bahasa Malaysia Bahasa Melayu Bajet Pahang 2009 BALACI Bangsa Malaysia Banjir Banjir di Kuantan Banjir di Lipis Bantuan Barisan Nasional Batal Usul Sekat Jualan Arak Behind The Veil Belasungkawa BERSATU Bersih biadap Biadap Hina Nabi Blogger BN BN Perak BOC Boikot barangan israel Boikot produk Yahudi-Amerika Boikot Secara Terancang Bomoh Boneka BR1M Brader Anwar Bin Ibrahim bubar UMNO Bumi Daku cadbury calon boleh menang Carlsberg halal Cawangan UMNO CDM25 Celaka Ceroboh Tanah Milik TNB chedet Chin Peng Chui Jui Meng Cina Cina Boikot Melayu COMANGO Criminalise War Exhibition and Conference 2009 Cuit: Dilema Melayu Moden DAP Datuk Ibrahim Ali Datuk Mukhriz Datuk Mukhriz Mahathir DEB deklarasi rakyat Demi Negara Demonstrasi DERHAKA diesel Din Turtle DNA babi Dokumen Langkah kajang Dong Zong Double Standard Prosedure Dr Abdul Rani Kamarudin Dr Chandra Muzaffar Dr Khir Dr Novandri Dr Ridhuan Tee Abdullah Dr Sidek Baba Dr Yusri Mohamad Dr Zambry Kadir Dr Zuhdi Dr. M DS Anwar DS Anwar Ibrahim DS Najib DUN DUN Perak Durian Runtuh Dyana Sofya DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Muhibuddin Shah DYMM Sultan Azlan Shah Dyna Sofya DYTM Raja Dr Nazrin Shah Ekonomi Ekonomi Bumiputera ekonomi melayu Elizabeth Wong Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) 1988 Selangor Erniceda Etnic Cleansing Eurocopter Evolusi Politik Melayu Fatimah Zuhri's Blog Fatwa Anti Tomboy FELDA FGV fitnah Fitnah Undi Pos Flip-flop Forum Peluk Islam Foto gabungan UMNO dan PAS. gaza Gerakan Razak Gobalakrishnan Hak Istimewa Melayu/Bumiputera Hak Membeli Hak Mengundi Hansard Parlimen Harakah haram harga minyak naik Hari Kemerdekaan hina Hina Fatwa Hina Islam Hina Raja Melayu Hindraf Hipokrit Hishammuddin Tun Hussein Hishamuddin Hj Hadi Awang Hj Naser Disa Hormati murtad hudud Hudud dan Qisas Husam Musa i want to tocuh a dog i want to touch a dog Ideotique IFC india Institusi Raja Islam Islam Agama Persekutuan Islam Agama Rasmi Persekutuan Ismail Mina Ahmad israel Isu CAR Isu Kalimah Allah Isu Ketidakseimbangan Kaum isu lahad datu Isu Menteri Besar Isu Moral Isu Roboh Kuil Isu Scorpene Isu Tanah Kolej Taiping Isu Tanah Perak Jabatan Pendaftaran Negara JAIS JAKIM Jambatan Bengkok Jeff Ooi Jenayah Jom Bantu Jumlah pengundi muda Jurugambar Utusan KAFA Kaki Pembelit kalimah Allah Kamarudin Jaafar KAR1SMA Karpal Singh Kaum Cina Kaum Melayu Kebaikan Kebal Kebebasan Bersuara Kedah Kedai Rakyat 1 Malaysia keistimewaan Melayu Kekejaman Israel ke atas umat Islam kelvin yip Kempen Satu Sekolah Untuk Semua kerajaan islam Keranda 152 Kes Datuk Nasaruddin Hashim (UMNO ke PKR) Kes Liwat Kesetiaan Kepada Raja dan Negara Ketuanan DAP Ketuanan Melayu Ketuanan Pakatan Rakyat Ketum Khalid Ibrahim Kiasu KijangMas Kiki KKM Kongres Ekonomi Islam Ketiga Kontrak Sosial kronisma kuala kangsar Kuala Lumpur Foundation To Criminalise War Kuota Pemilikan 30 % Kuota Pemilikan Rumah 50 % Ladang Babi Lateefa Koya LBGT Lee Kuan Yew lembah klang Lembah Pantai Leong Ngah Ngah LGBT Liberalisasi? Lidah 'tidak rasmi' Pakatan Rakyat = Malaysiakini Lim Guan Eng Lim Kit Siang Lina Joy Logo Halal logo halal JAKIM Lompat Parti Low Siew Moi lowyat M Manoharan M-UPRo Mah Siew Keong Mahkamah Syariah Majlis Amanah Rakyat (MARA) Majlis Fatwa Kebangsaan Majlis Muafakat Melayu Majlis Peguam Malay Mail Cyberspot Malaysia malaysia bukan negara sekular Malaysian Airline System Malaysian Malaysia Mangkat Mangkuk Ayun Azmi Shahrom Manifesto bukan janji Marah-Marah Sayang MAS Masjid Besi Putrajaya MB Kedah MB selangor MCA media sosial melayu Melayu Pulau Pinang Melayu Singapura Membina Negara mencari simcard Altel Menteri besar Selangor merdeka riview Meroyan MH17 MH370 MO1 Monopoli Ekonomi Muhammad Firdaus Dullah Muhyiddin Murtad Muslim UPRo Mustafa Ali Musuh islam Musuh Melayu Musuh Negara Muzakarah Cendekiawan Islam 2009 MyKad Najib Najib Tun Razak Nasrudin Hassan negara islam negara sekular Negarawan Ulung Nga kor ming Ngeh Koo Ham Nik Aziz Nilai Nizar Nizar Boneka DAP Nurul Izzah Obama octoberfest octoberfest2014 OKU OKU dikurung OKU terbiar Omar Ong One utama Open Letter by Matthias Chang PAC Pahang Darul Makmur Pakatan Pakatan Haram Pakatan Rakyat Pakatan Rakyat Perak Pakatan Rakyat. pertusan undi cina Palestin Paneh Miang PAP Parlimen Parti baru Tun M Parti tunggal PAS Pas selangor Pas Terengganu PAS youth Pasca PRU-13 PAU Ke-59 Peguam Negara Pelacuran Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2006-2010 PEMBELA Pembohong Pembubaran parlimen Pemuda UMNO Pemuda UMNO Bahagaian Segambut Pemuda UMNO Pahang Penamaan Calon Pencemaran Pencerobohan Tanah Kerajaan Peneroka Pengganas Komunis Pengkhianat pengkhianat negara Pengundi Atas Pagar Penyata Razak 1956 Perak Perbandingan Perdana Menteri Malaysia Ke-6 perkara 11 Perkara 11 Perlembagaan Perkara 12 perkara 121 Perkara 152 Perkara 153 perkara 3 Perkara 3 Perlembagaan PERKASA perkauman Perkhidmatan Awam Pulau Pinang perkongsian kuasa. Perlembagaan Perlembagaan Persekutuan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu Perpaduan Perpaduan Melayu/Islam Persekutuan Tanah Melayu pesawat MAS terhempas pesta arak pesta arak terbuka Petisyen petrol Petronas Pilihanraya Masjid PKM PKNS PKPIM PKR Polarisasi Kaum Politik Perak Portal Kempen SSS PPSMI PR PRK Bagan Pinang PRK Bukit Gantang PRK Galas PRK Kuala Terengganu PRK Teluk Intan PRN pro-pembangkang produk cina produk melayu Prof Dr Aziz Bari Prof Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim Prof. P Ramasamy propaganda PRU 14 PRU12 PRU13 Puasa Ramadhan Pulau Pinang Puppet Master Putera Sultan Selangor Putrajaya Qarinah Qazaf Rabindranath Tagore racist Raja Nong Chick Raja-Raja Melayu Rakyat Malaysia? Rasuah Razak Baginda RBA Reaksi pemimpin politik Reflections: Melayu Lama Ronnie Liu Rukun Negara Rusia Rusia Border Rusuhan Saham FGV Saiful Bukhari Azlan Sakmongkol AK47 Salah Guna Kuasa SAR Sastera Satira Satu Malaysia Sekolah Agama Sekolah Kebangsaan Sekolah Satu Aliran Sekolah Vernakular Seks sekular Selangor Sepitman Begins sesat Shafie Apdal shah alam Sidek Baba Sistem Pendidikan Kebangsaan skandal kewangan Skuad Banjir Pemuda sokongan masyarakat kepada MAS Solat Hajat SPR SRJK Persendirian steering lock SUARAM subsidi Sultan Perak Sultan Selangor Sumpah Laknat Sun Tzu'z Art of War sungai besar surah al kafirun Syed Azmi Alhabshi syiah Tan Sri Isa Samad Tan Sri Khalid Ibrahim Tan Sri Muhyiddin Tanah Kebun Peneroka Techno Crap Teluk Intan tembak Tender Tanah tender terbuka Tengku Adnan Teresa Kok terhempas The Economist The Unspinners The War Crimes Commission and Tribunal 2009 Titah DYMM Sultan Selangor Titah DYTM Raja Muda Perak di Majlis Perasmian Penutupan Kongres Ekonomi Islam Ketiga Toyota Camry 2.4 Perak Truth for Teoh Beng Hock Tsunami Cina Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah Tulisan Jawi Tun Dr. Mahathir Mohamad Tun M tuntutan Ukraine UMNO UMNO Seremban Uncle sim Undang-undang antilompat parti wakil rakyat Undang-Undang Tubuh Negeri Perak Undi cina undi hantu Usahawan Bumiputera Pahang Ustaz Kazim Elias Utusan Malaysia V. Sivakumar video WADAH wall street journal Wan Azizah Wasiat Raja-Raja Melayu Wong Siew Teng aka Agnes Wong Yayasan Anti Peperangan Kuala Lumpur Yusuf Qardhawi Zahid Hamidi Zahrain Zaini Hassan Zulkifli Noordin